Doorgaan naar hoofdcontent

Projectwerk!

Pap eten met de leerlingen van Adesso
Tijdens onze 'Nederland-periode' zo vlak voor het nieuwe jaar, nog even een weblog over Kumi! Naast het opzetten van alle KH-AP activiteiten, zijn we in Uganda ook bezig met werkzaamheden voor ‘ons’ Porridge Project, projecten voor de Stichting Kumi Hospital Uganda en Stichting Steunfonds Kyoga.

Op de achtergrond het opslaghok voor het brandhout
In het afgelopen jaar hebben de ruim 1000 leerlingen van de Adesso basisschool weer drie maal per week een voedzame beker pap kunnen krijgen, dankzij alle geweldige sponsors die dit project steunen. Sommigen via een vaste maandelijkse donatie, anderen met giften, welke allemaal bijdragen aan de ontwikkeling van de kinderen die hierdoor een schoolmaaltijd krijgen. De effecten zijn echt te zien: minder leerlingen die in de middag afwezig zijn en opvallend betere schoolprestaties. Juist de kinderen uit arme families hebben hierdoor kans op een betere toekomst! Naast de enorme pannen pap iedere week, konden we begin dit jaar een eenvoudig opslaghok voor het brandhout maken.  De taak van de leerlingen is om losliggende takken te verzamelen, deze kunnen nu goed drogen en bewaard worden zodat er altijd een voorraad is.

Overdracht sleutels aan het schoolbestuur
Namens Stichting Kumi Hospital hebben we de renovatie van twee klaslokalen en de bouw van een nieuwe latrine mogen coördineren. Het klaslokaal had geen ramen en deuren, alleen open gaten en de muren waren niet afgewerkt, maar dankzij dit project kunnen ook deze kinderen in een goede omgeving leren: er is een groot krijtbord gekomen, schoolplaten kunnen aan de muur gehangen worden en de klas kan afgesloten worden waardoor leraren het weinige schoolmateriaal dat er is, veilig kunnen opbergen. Ook een klein gebouw met vier latrines was geen overbodige luxe: er waren slechts acht toiletten voor alle jongens en meisjes! Nadat de afspraken met de aannemer gemaakt waren en de werkzaamheden begeleid, mocht ik (Hanneke) de gebouwen officieel openen. Een feestelijk moment voor de school! 

Renovatie werkzaamheden aan het dak
Tenslotte heeft Stichting Kyoga (waarvoor we in 2011-12 het energieproject gedaan hebben) de taak op zich genomen om het logeerhuis, de Kumi Hospital guesthouse, te renoveren zodat alle vrijwilligers en (lokale) artsen die korte tijd in het ziekenhuis werken, een goede slaapplaats hebben. Het gebouw is namelijk behoorlijk vervallen: lekkage aan de daken, zeer verouderde badruimte en scheuren in de muren.
Een lokale aannemer is vorige maand begonnen en zal de renovatie eind dit jaar afronden. Een hele verbetering die hopelijk zal leiden tot een toename van vrijwilligers die het Kumi Hospital ondersteunen.

Over een week is alweer ons vertrek naar Uganda. We hebben een goede tijd in Nederland gehad: naast vergaderingen met het UIC bestuur, uitzoekwerk voor KH-AP en allerlei regelzaken, ook onze familie en vrienden kunnen zien. Zeker met de feestdagen een mooie tijd om even aan deze kant van de wereld te zijn!
 
Latrines in aanbouw (boven) en het resultaat (onder)

Klaslokaal Adesso vóór de renovatie
Opening van het nieuwe klaslokaal!

Enthousiaste kinderen in hun mooie klas!
 
 
 
 
 

Reacties

Populaire posts van deze blog

Home visits

Sinds het vertrek van de Nlse general manager (gezin) uit ​Ethiopie , heb ik (Hanneke) de taak van Nienke gekregen om de ondersteunende projecten van ESPBC te begeleiden, samen met onze social worker Bereket. Medewerkers die aangeven hulp nodig te hebben, kunnen bij hem terecht voor een gesprek. Ze ervaren problemen in hun persoonlijke leefomstandigheden, bijvoorbeeld hoge medische kosten voor de operatie van hun kind of een huis dat bijna ingestort is na een hevige storm. Vaak helpt erover praten en meedenken, maar soms is er meer nodig. Het gaat dan vrijwel altijd om werkers in de lagere lonen. Hoewel ESPBC probeert de lonen relatief hoog te houden, blijft het met de enorme inflatie en stijgende voedselprijzen soms lastig rondkomen. Vooral als er onverwacht hoge kosten zijn voor bijvoorbeeld scholing, medische uitgaven of onderhoud van hun huis. Vanuit het bedrijf willen we hierin helpen door individuele projecten te bieden, zoals een kleine tijdelijke lening zonder kosten, een finan

All Children Count

Spel tijdens de Holiday Program We hebben een Amerikaanse vrouw (Tesa) leren kennen die de stichting All Children Count (ACC) heeft opgezet, nadat ze een aantal jaren geleden als vrijwilliger naar Bishoftu was gekomen om Engelse les te geven. Daarna is ze zich blijven inzetten om kansarme leerlingen op de arme scholen te helpen. Het onderwijs in Ethiopië is gratis, maar het uniform en schoolspullen moeten wel zelf worden betaald, wat voor veel gezinnen bijna niet haalbaar is. Gemiddeld zitten er 70 kinderen in de klas, maar klassen met 90 of meer is geen uitzondering. Om die reden en gebrek aan klaslokalen, komt het regelmatig voor dat scholen de leerlingen over de ochtend en middag verdelen, waardoor kinderen slechts halve schooldagen hebben. Vaak is er een tekort aan lesmaterialen, heeft de school nauwelijks voorzieningen (bijvoorbeeld geen stroom) en zijn er weinig geschoolde leerkrachten, met een lage of geen beheersing van het Engels. De scholen starten met Grade 1, wat bij ons

Trouwen in Uganda

Inmiddels hebben we een aantal traditional marriages en church weddings mogen meemaken van vrienden hier in Kumi. Lange dagen, maar met veel dansen, enthousiasme en muziek. Er is een groot verschil tussen beide soorten ceremonies. De traditional marriage is de overgang van de vrouw naar de familie van de man waarbij beide families elkaar ontmoeten en de bruidsschat wordt bepaald. In vroegere tijden was dit soms echt de eerste keer dat het koppel elkaar zag, maar de bruidsschat is nog steeds een belangrijk onderdeel van deze dag. De stamoudsten van de familie van de man en die van de vrouw zitten ieder in een kring waartussen een jonge man heen en weer loopt met het voorstel. Pas als beide families het eens zijn, kan het feest beginnen. Een mooi onderdeel hiervan is dat de vrouw afscheid neemt van haar moeder, oudere zussen, oma en tantes en hen bedankt dat ze haar al die jaren “gedragen” hebben: de opvoeding en verzorging van kinderen in Uganda is niet alleen een taak van de moe