Doorgaan naar hoofdcontent

2017: gezegend met bezoek maar (nog) niet met regen

De velden van Abululu: klaar om regen te ontvangen
Op 4 januari zijn we weer naar Uganda vertrokken: een nieuw jaar waarin we hopelijk veel mogen bereiken met KH-AP, weer met veel plezier hier wonen en dapper alle uitdagingen zullen aangaan! Want die zijn er genoeg…

Moeder en kind op de Nutrition Unit
De droge periode is al in november, twee maanden eerder dan gebruikelijk, begonnen waardoor vrijwel alle oogsten verloren zijn gegaan. Ook onze velden met zonnebloemen hebben niets opgebracht en de vegetable garden van Abululu (akkerbouw afdeling) geeft bijna geen groenten. Voor het bedrijf een verlies, maar voor de mensen om ons heen een nog groter probleem omdat er honger begint te ontstaan en er geen oogst is om te verkopen voor inkomsten.
Daarnaast drogen veel waterputten op, wat volgens de mensen hier al tientallen jaren niet is gebeurd. Dit geeft lange rijen bij de boreholes die nog water geven. De ziekenhuispomp in het meer, wat we zelden zo laag hebben zien staan, kan de enorme vraag aan water bijna niet aan en het management besluit regelmatig om het water niet door te laten omdat er anders niet voldoende voor het ziekenhuis zou zijn. Hierdoor bereikt het water zowel de Bakery als de Farm niet altijd. De bakery vrouwen halen vaak water met jerrycans, maar voor de koeien en de groentetuin is het lastig om aan water te komen. Door de langdurige droogte en hitte groeit er ook maar weinig gras voor de koeien, waardoor de herdsmen ver moeten lopen met onze kudde om ze te laten eten. Het gevolg is dat de melkproductie gedaald is. De Nutrition Unit van Kumi Hospital heeft een toename van het aantal ondervoede kinderen, dus zoals afgesproken, gaat op dit moment alle melk die KH-AP produceert naar het ziekenhuis. We hopen en bidden dan ook allemaal hier dat het regenseizoen komende maand echt zal beginnen. De eerste tekenen van de regens zijn er al, dus we zijn hoopvol.

Oever van het meer is tientallen meters terug getrokken
We kregen een inspirerende tekst van een Ugandese kennis, hieronder een fragment daaruit:

“Once upon a time, all villagers decided to pray for rain. On the day of prayer all the people gathered but only one boy came with a umbrella…that’s FAITH”

“When you are playing and throw a baby in the air, she laughs because she knows you will catch her…that’s TRUST”

“Every night we go to bed, without any assurance of being alive the next morning, but we still set the alarms to wake up…that’s HOPE”

“We plan big things for tomorrow in spite of zero knowledge of the future...that’s CONFIDENCE


KH-AP logo
Dit jaar hebben we al meerdere keren bezoek uit Nederland gehad. Half januari een stagiaire die bodemonderzoek heeft gedaan om de kwaliteit van het land te onderzoeken en advies te geven welke voedingstoffen er missen of juist te veel zijn. Een vertegenwoordiger van Woord & Daad is langs geweest om ons te trainen in het rapporteren volgens de 'Model of Change' : een systeem om te berekenen wat de impact van ons project op de omgeving is (werkgelegenheid, toename levenskwaliteit etc.). Eind januari kwam Henk Willem, een UIC bestuurslid langs, met grote stickers voor de bedrijfsauto van ons en die van Sikko (koeienboer). Het logo dat we ontworpen hebben voor Kumi Hospital AgroPark (KH-AP) is nu herkenbaar voor iedereen! Een week later kwam een man met zijn kleinzoon langs, die verbonden is aan de houtplantage in Luwero, in het noordwesten van Uganda.

Solar waterpomp van de Wiggings basisschool
Tenslotte is er nog een bestuurslid samen met zijn vrouw langs geweest om alles te laten zien. Naast deze werk gerelateerde bezoeken, kwamen ook Jos en Riek tijdens hun reis door zuidelijk Afrika langs. Zij hebben eind 60er, begin 70er jaren hier gewerkt als fysiotherapeut en school verpleegkundige, toen het ziekenhuis nog een Leprosy Mission Centre was. Het was erg leuk om verhalen van toen te horen en met hen de plekken te bezoeken waar ze herinneringen hebben. Jos is de voorzitter van Stichting Steunfonds Kyoga, waarvoor wij het energieproject in 2011-12 hebben gedaan, dus we zijn ook de Kyoga activiteiten gaan bekijken. Zoals bij de Wiggins Primary School in Kumi om te zien hoe het hekwerk, de latrine gebouwen en de waterpomp op solar erbij staan. Het was goed om een follow up te doen van de projecten. Het geeft weer energie om door te gaan met nieuwe plannen.

Maar… nu eerst de velden van KH-AP voorbereiden op de eerste echte regens en in deze droogte hoopvol naar boven kijken!
 
Paddock waar onze koeien in de nacht staan
De groentetuin op Abululu
Jongens die hun koeien hoeden halen drinkwater uit de trog van de farm


 

Reacties

  1. Hallo,
    Ik ben op jullie site terecht gekomen toen ik zocht op ' Kumi' .
    Leuk om te lezen als aanvulling op de verhalen van Marlies!

    Francisca Barsingerhorn, moeder van Marlies

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Home visits

Sinds het vertrek van de Nlse general manager (gezin) uit ​Ethiopie , heb ik (Hanneke) de taak van Nienke gekregen om de ondersteunende projecten van ESPBC te begeleiden, samen met onze social worker Bereket. Medewerkers die aangeven hulp nodig te hebben, kunnen bij hem terecht voor een gesprek. Ze ervaren problemen in hun persoonlijke leefomstandigheden, bijvoorbeeld hoge medische kosten voor de operatie van hun kind of een huis dat bijna ingestort is na een hevige storm. Vaak helpt erover praten en meedenken, maar soms is er meer nodig. Het gaat dan vrijwel altijd om werkers in de lagere lonen. Hoewel ESPBC probeert de lonen relatief hoog te houden, blijft het met de enorme inflatie en stijgende voedselprijzen soms lastig rondkomen. Vooral als er onverwacht hoge kosten zijn voor bijvoorbeeld scholing, medische uitgaven of onderhoud van hun huis. Vanuit het bedrijf willen we hierin helpen door individuele projecten te bieden, zoals een kleine tijdelijke lening zonder kosten, een finan

All Children Count

Spel tijdens de Holiday Program We hebben een Amerikaanse vrouw (Tesa) leren kennen die de stichting All Children Count (ACC) heeft opgezet, nadat ze een aantal jaren geleden als vrijwilliger naar Bishoftu was gekomen om Engelse les te geven. Daarna is ze zich blijven inzetten om kansarme leerlingen op de arme scholen te helpen. Het onderwijs in Ethiopië is gratis, maar het uniform en schoolspullen moeten wel zelf worden betaald, wat voor veel gezinnen bijna niet haalbaar is. Gemiddeld zitten er 70 kinderen in de klas, maar klassen met 90 of meer is geen uitzondering. Om die reden en gebrek aan klaslokalen, komt het regelmatig voor dat scholen de leerlingen over de ochtend en middag verdelen, waardoor kinderen slechts halve schooldagen hebben. Vaak is er een tekort aan lesmaterialen, heeft de school nauwelijks voorzieningen (bijvoorbeeld geen stroom) en zijn er weinig geschoolde leerkrachten, met een lage of geen beheersing van het Engels. De scholen starten met Grade 1, wat bij ons

Trouwen in Uganda

Inmiddels hebben we een aantal traditional marriages en church weddings mogen meemaken van vrienden hier in Kumi. Lange dagen, maar met veel dansen, enthousiasme en muziek. Er is een groot verschil tussen beide soorten ceremonies. De traditional marriage is de overgang van de vrouw naar de familie van de man waarbij beide families elkaar ontmoeten en de bruidsschat wordt bepaald. In vroegere tijden was dit soms echt de eerste keer dat het koppel elkaar zag, maar de bruidsschat is nog steeds een belangrijk onderdeel van deze dag. De stamoudsten van de familie van de man en die van de vrouw zitten ieder in een kring waartussen een jonge man heen en weer loopt met het voorstel. Pas als beide families het eens zijn, kan het feest beginnen. Een mooi onderdeel hiervan is dat de vrouw afscheid neemt van haar moeder, oudere zussen, oma en tantes en hen bedankt dat ze haar al die jaren “gedragen” hebben: de opvoeding en verzorging van kinderen in Uganda is niet alleen een taak van de moe